Flyttdags...

Hej!
Sitter i min lägenhet i Ronneby för sista kvällen. Visst har jag lägenheten kvar ett tag till, men inte med möbler. Har flyttat grejer hela denna veckan. Det är nog den lättaste flytten hittills. Jag känner att jag har energi och ork till att konka på grejer i trappan. Kan vara för att jag ska flytta in i ett torp... jag skulle t.o.m. kalla det ett hus. Mycket yta.... skönt! Kanske bara blir tillfälligt, beror på var jag kan hitta jobb... men jag ska ta till vara på den tiden jag kommer att ha där...
När jag kom dit i går så började jag helt plötsligt att kratta upp löv och jämna ut "sörkapådor". Tyckte t.o.m. att det var skönt och kul... undrar om jag är frisk... :-)
Imorgon smäller det, första dagen i torpet. Men jag har som sagt lägenheten kvar... om någon känner någon som behöver en lägenhet centralt i Ronneby till en bra hyra, så hör av dig!
Var ute och sprang förra helgen. Det blev en mil. Min första mil någonsin, Jag är otroligt stolt över att jag klarade en sådan prestation. Mitt andra mål, som jag nu efteråt har förstått är lite högt satt, var att klara det på en timme. Jag sprang 1,1 mil på 56 minuter. Jag är jättenöjd, det är det viktigaste, men det känns också ganska bra att min kompisar blev imponerade av min insats. Inget övermänskligt gjort kanske, men för mig som inte ens trodde att jag skulle klara av det överhuvudtaget, så betyder det mycket.
Har genom detta blivit mer sugen på träning. Kollar just nu på träningsdagböcker på nätet, kanske kan inspirera mer.  Anledningen till mitt ökande sug efter träning kan bero på känslan jag fick när jag precis hade klarat av att springa en mil. Känslan kan beskrivas genom att säga att det var lika bra som sex, om inte bättre.
Dags för Army Training på måndag. Ska bli skönt att ta ut sig totalt.... Tydligen finns det bra löparslingor i närheten av torpet jag ska bo i.... känns som triatlonet kommer att bli jäkligt kul!
Trött nu. Har städat ut lägenheten idag... trist men skönt när man

Lycka...

Sitter och tittar på Skavlan på SVT1..... de snackar om lycka... vad är det egentligen?
Alla springer runt och letar efter lycka... "om jag bara hade det eller på det sättet". Frågan är om man inte har det som lyckligast när man är där man är just när man är där? Jag mår jättebra just nu, men är jag lycklig? måste jag vara lycklig?
Lycka är ett sorts betyg man sätter på sitt liv och på olika situationer. För egen del kan jag erkänna att jag, iaf de senaste åren, har jagat lycka. Jagat den så mycket att jag inte har märkt när jag är lycklig. Skulle jag mot alla odds känna mig lycklig, ens en liten stund, så undrade jag hur länge det skulle vara och börja de oroa mig för vad som skulle hända sen... och vips så var jag inte lycklig längre. Så frågan är ju om man måste vara lycklig? Jag vet inte om jag e lycklig nu men jag mår bra.
För ca 1 år sedan pratade jag med 2 goda och insiktsfulla människor. De påstod att de inte var lyckliga ," men det är okej". Jag tyckte de inte var kloka, klart man ska vara lycklig annars år man olycklig. Det tog alltså 1 år och massor av händelser och erfarenheter för att jag skulle förstå vad de menade.
Så jakten på lycka är för min del över. Det kommer att komma dagar då jag känner mig lycklig och dagar då jag inte känner mig lycklig, men jag är ändå inte olycklig. Jag mår bra.

I veckan pratade vi om konflikthantering i skolan. Då tog läraren upp hur svårt det är att vara den man är. En person som kommer in i en grupp och inte ser ut eller beter sig som övriga delar av gruppen, så blir denne person som alla andra eller kommer inte in i gruppen. Så som vårt samhälle ser ut så försöker vi stöpa om de som inte är som "vi andra". Jag själv är inget undantag, men jag hoppas att jag genom att vara medveten om hur jag själv beter mig kan förändra min egen medverkan av omstöpningen. Ge alla en chans, ge inte efter för grupptrycket. Det är svårt men det kan faktiskt betyda skillnad för någon annan människa.

Immeln är underbart!
Lycka? underbart iaf...

Jaga inte lycka, den kommer lättare då!

Aktiv vila?

Fredag... studiedag för mig... det behövdes...
Men denna fredag har jag spenderat lite annorlunda än de senaste veckornas fredagar. Många hade nog efter mina senaste dagar satt sig i soffan och sen stannat där. Zappa och sova. Men inte jag, inte idag. Har gjort det för länge...
Nej, istället kände jag att det var dags att ta tag i mitt liv. Så jag började dagen med att skriva en lista på vad jag vill och behöver göra idag (gör det lite lättare att hålla sig aktiv). Sen började jag rensa bland gamla papper. Otroligt vad mycket man sparar på sig under en ganska kort tid. Har sorterat ut papper som motsvarar 3 fulla pärmar.

Den senaste veckan har det blivit lite sådär vad gäller träningen, så idag var jag ute och sprang ca 2,5 km. Jäklar vad dåligt flås jag har, måste träna upp min kondition. Ska springa ca 5 km på söndag.
Sen har jag hunnit tvätta också.
Ganska kul att se hur mycket man egentligen hinner med under en dag. Speciellt när man sitter ner och skriver vad man gjort.
Så vad vill jag egentligen ha sagt med denna ganska sega förklaring på vad jag gjort idag.
Jo, att man med hjälp av ganska enkla medel kan förändra sin situation och göra livet lite mer njutbart.

 - Planera dagen, skriv upp vad som du behöver göra och vill göra under dagen, så slipper du känna brist på uppgifter under dagen (oftast hamnar man i soffan då).
- Ut och rör på dig. Inget piggar upp så mycket som en promenad i dagsljus.
- Rensa ut gammal skit. Känns som en stor lättnad att rensa upp bland de saker man egentligen inte behöver.
- Men mest av allt Njut!

Jag kan säga att det har varit en av mina mest aktiva lediga dagar på länge, men jag känner mig väldigt avslappnad.


Livet...vänner...

Mycket har hänt de senaste dagarna...
Jag känner att det är riktigt kul att va i skolan... att umgås med kompisarna... Känner att jag e på väg tillbaka...
I tisdags hände något som kändes som ett slag i magen... Anders fick, efter ett gympapass, en hjärtinfarkt. Han är bara 40 år gammal och plötsligt fick jag en insikt om hur snabbt allt kan förändras. Hur ömtåligt livet egentligen är.

Samtidigt som jag kände rädsla inför vad som inträffade, upptäckte jag vilka underbara människor som jag har runt mig. Inte långt efter att Anders hade börjat må dåligt, så hade vi övriga som var närvarande ringt ambulans och organisera allt runt omkring. Det var som om vi bara handlade av ren instinkt och allt löste sig till det bästa möjliga.
Jag och Annelie tog hande om Anders barn och Malin och Anna tog hand om Anders fru på väg till Karlskronas sjukhus. Ca en och en halv timme efter att ambulansen blev ditkallad så hade Anders transporterats till sjukhus, hjärtröntgats och opererats. Redan på kvällen fick vi reda på att allt hade gått bra, men att det var nära ögat.
Dagarna efter har hela klassen blivit engagerad och alla ser det som en ren självklarhet att ställa upp.
Det är vid sådana tillfällen som man upptäcker vad och vilka man har runt sig. Jag känner en stor glädje och tacksamhet för de människor som finns runt mig och den klassen jag är en del av.

Livet är kan ändras snabbt, så passa på att njuta. Var glad för de människor du har runt dig. Det är jag...


Vatten över huvudet...

Idag har jag gjort något som jag inte gjort förrut... jag har simmat 2000 m i ett streck....
Ok, kanske inget att skryta om men jag är ändå ganska nöjd. Min kropp e helt slut. SKÖNT!

Men det är inte riktigt det som rubriken syftar på. Det är nämligen så att jag har lovat att vara med på något som jag kanske får ångra. Jag var och simmade i Olofströms badhus tillsammans med två nära vänner och det kom på tal om en tävling. En tävling som de ska deltaga i... ett triatlon. Ett triatlon...
Jag var så taggad av att simma och engagera mig idag, så jag hoppade på av bara farten. Distanserna på detta triatlon är 2 km simning, 2 mil cykling och 5 km löpning. Inga mastodontavstånd, men trots allt krävs en rejäl insats av mig för att genomföra ett sådant lopp.
Jag har, trots långvarig tråda, ganska bra grundkondition efter några år med fotbollsträning, men som sagt så har jag låtit det gå ganska lång tid sen jag engagerade min kondition.
Båda mina vänner är riktiga tävlingsmänniskor och började direkt planera för hur vi ska lägga upp träningen. Detta taggade mig bara mer, för just nu behöver jag lite draghjälp med min egen träning.
Egentligen e jag inte så nervös... tror jag... men jag känner att det kan vara ett bra mål att jobba mot för att faktiskt ta mig ut i löpspåret, ner i bassängen eller ut på cykeln (som jag inte har).

Så idag har jag alltså simmat 2000 meter, imorgon börjar gympaledarutbildningen i skolan och på onsdag ska jag gå på ett gratispass på gymmet i Olofström. En lagom början på veckan...

Bloggare, vilka är de?

Söndag idag... sitter hemma i Immeln. Ska till tandläkaren imorgon, trist... dyrt...
Fick höra av min bror att det var någon som hade lagt in ett inlägg i Kristianstadblade om bloggare. Jag letade upp inlägget för jag tryckte det var en intressant vinkling:

Lyckliga människor bloggar aldrig. Det gör mest de som vill få ut sin ångest och ilska.

Insändaren

Så frågan är vad vill denna person säga med denna insändare? Der är svårt att säga om skribenten ogillar bloggare och bloggar. Det kom in diverse svar på denna insändare, men här tänkte jag lägga fram mina tankar...

Ångest och ilska kan vara viktiga triggers till depression. Depression ligger till grund till många dödsfall varje år, för många. Att vara deprimerad är en vanlig sak i vårt samhälle, 20 % av alla kvinnor och 12% av alla män drabbas någongång under livets gång av depression. Det är vanligast i åldrarna 20-60 år. Tyvärr är det så att det bara är en av fyra som söker hjälp för att må bättre.
Tänk dig då att en av fyra söker hjälp och vad gör de återstående? Kanske söker de på sitt eget sätt att hitta något sätt att mildra sin depression och kunna genomlida sin vardag. Vissa kanske börja jobba för mycket, andra börjar äta alldeles för mycket, andra äter inget alls och vissa tränar alldeles för mycket.
Min tanke är att det måste ju vara det mest harmlösa sättet att lösa sina problem genom att skriva om dem? Varför inte göra det samtidigt som man kan hjälpa andra?

Personligen tror jag inte att alla bloggar för att de är depressiva, men jag är glad för de som har hittat ett sätt att klara av sin vardag.

god natt...

Ensamhet?

Lördag kväll... har precis kommit hem till Ronneby efter en filmkväll hos en kompis i Olofström. Snart sängdags. Har tänkt lite på ensamhet på sistonde.

Att vara ensam kan vara det tråkigaste som finns. Att vara ensam kan vara det bästa och härligaste som finns. Återigen handlar det om hur man tar det inte hur man har det. Om man är tvungen att vara ensam är det otroligt lätt att tycka att det är väldigt tråkigt. Ingen att prata med, ingen att umgås med osv. Detta kan tära på en väldigt mycket, kännas som en börda.
Har man däremot möjligheten att välja att vara ensam ibland kan det kännas som himmelriket. Att äntligen få lite lugn och ro runt sig och komma ifrån alla människor. Så min tanke var alltså att ställa in sig på att det är skönt att vara ensam, att hinna med det som man annars inte hinner. Det fungerar faktiskt... ett tag. Men helt plötsligt är allt gjort och då blir det återigen ganska tråkigt att sitta ensam.

En annan syn på ensamhet uppmärksammade jag efter en kompis uttalande. Han sa att han gått från att vara ensam till att vara singel. Med att vara ensam menade han att han var singel men inte på marknaden, så att säga. Med singel menade han att han återigen hade börjat dejta.

Det viktigaste är dock att inte känna sig ensam i världen. Att veta att man har människor runt sig som bryr sig och finns för dig. Glöm därför inte att vara mån om de du har runt dig, då får du mycket tillbaka.

Nu är det dags att sova...

Fredagsmys...

Ja då var det fredag... En fredag för många är ett skönt avslut på en hetsig arbetsvecka som avslutas med utgång o massor av sprit... Så ser det inte riktigt ut för mig. Fredagar är självstudiedag för mig = ingen skola. Kan vara skönt vissa veckor men inte denna, med tanke på att jag bara gått 2 dagar i skolan.
I och med att man är student betyder det att det inte finns någon ekonomisk chans att kunna gå ut. Är inte så sugen på det ändå eftersom vi har läst om alkohol och droger denna veckan. Det är ganska avskråckande.

På tal om alkohol så är det skrämmande hur många människor som lider pga av missbruk och beroende av alkohol. Mänga tror att de är samma sak men det stämmer inte. Ett  bruk av alkohol är när man bara får de positiva effekterna t.ex. bättre socialt samspel och bättre självkänsla. Ett missbruk av alkohol är när man får de positiva effekterna  och de negativa t.ex. bakfylla, ångest och problem socialt sett. Ett beroende är när man bara får de negativa effekterna och har tappat kontrollen över sitt behov av alkohol.
Det betyder alltså att fler missbrukar alkohol trots att de inte vet om det. Själv har jag tänkt över min egen situation och kommit fram till att jag ska dra ner på mitt missbruk av alkohol och bara dricka för att det är gott.
Kan låta lite trist men samtidigt känner jag att det inte är svårt att ha kul utan dricka. Allt handlar om inställning. 

Lördag i morgon. Ska försöka komma upp i tid o ta en promenad. Jag börjar få en liten mage, dags att ta tag i sig själv försöka hålla formen. Saknar att träna på gymmet.


  

återhämtning

Andra dagen i skolan över... lite tröttare idag... men skitkul att vara tillbaka ändå. Nu ska man bara hitta på nått att göra i helgen.
Lyssnade på p3 idag. De pratade om olika situationer som får människor att falla ner i depression. Det kom in många kommentarer från lyssnare och då förstår man hur så vitt skilda saker kan påverka människor på liknande sätt.
En lyssnare berättade om ett dödsfall som fick henne att gå genom isen, medan en annan lyssnare kände samma känsla när han förlorade en stor summa pengar.
Det man ofta glömmer när man sitter med sina problem framför ögonen och självmord som enda lösningen är att det faktiskt finns folk som har det värre. Det finns människor som lever under hemska förhållande utan mat och tak över huvudet. Men när man tittar närmare på många av dem så mår ganska bra, Hur kommer det sig? Vad vet de som vi har missat?

En gammal klyscha beskriver nog detta bäst: "Det är inte hur man har det, utan hur man tar det". Vi tar överlevnaden som självklarhet och glömmer därför att glädjas åt de människor och relationer vi har. Istället oroar vi oss för vad som kan gå fel eller vad vi saknar.
Varaktig lycka är i grunden en effekt av självförverkligande, Inte av vad vi har rent matriellt eller hur mycket pengar vi kan tjäna. Om jag var tvungen att välja mellan mycket pengar eller goda vänner, skulle mitt val vara goda vänner. Jag är definitivt mer lycklig om jag har ett jobb som utvecklar mig och som jag trivs med, än om dessa delar saknas. Detta gäller oberoende av vilken ekonomisk lön de olika jobben ger.

Jag tycker inte att man ska skämmas för att man mår dåligt av någon händelse, oavsett vad som hänt. Alla har vi olika  sätt att bemötta och hantera situationer som uppstår. Men som hjälp för att gå vidare i livet kan man titta på de människor som ständigt lever under sämre förhållande än vad man själv gör och se att det faktiskt finns sätt att klara av att gå vidare i livet. Så i svåra situationer, glöm inte att det finns sätt att överleva och leva ett gott liv även i fortsättningen.

Gläds åt det du har och de personer du har runt dig!
När du inser vad du har finns möjligheten att känna riktig lycka.

Nystart...

2009... riktigt skönt att det äntligen är här... Man ska alltid börja eller inleda något nytt på en måndag eller första dagen på en ny månad. Vad kan då vara bättre än att starta sitt nya liv på den första dagen på det nya året.
2008 var ett år som jag aldrig glömmer. Det var långt ifrån det lyckligaste året, men det mest lärorika. Det året då det var dags att ta itu med gammal skit, för att 2009 se framåt... skapa mig det jag vill ha, det jag är värd.
Jag har de senaste månaderna sökt efter vem jag är, försökt hitta min personlighet. Idag kom jag fram till att personligheten är inget jag hittar. Det är den jag är, det jag gör och det jag tycker. Ytterligare steg är taget.
Många är de som har varit med mig under 2008. Till alla er som varit där för mig, tack! Jag ser fram emot att ha er nära även under 2009 och lång tid framöver. 2009 är mitt år. Ett år för att skapa.  

Ett visdomsord att ta med:
 Låt ingen övertyga dig om att du inte är värd det du vill ha! (inte ens du själv!)
(fritt tolkat från en bok av Mia Thörnblom)  

RSS 2.0